Přeskočit na hlavní obsah

Kam s dětmi od podzimu do jara

Pěkně se nám ochladilo a každá au-pair, nanny i maminka malého dítěte řeší, jak trávit čas, když počasí není nejlepší a vy nechcete v dešti, větru nebo zimě být několik hodin venku na hřišti.

Musím uznat, že v Anglii je těch možností mnohem víc než v Praze. Ale i v Praze se zimní zábava dá najít. Takže tento článek je pro maminky a childcare v Anglii i Čechách.

Zdroj: Pinterest



Podle mě jsou místní "jedničkou na trhu" Children centra. Jsou otevřené pro různé věkové kategorie, nejčastějši však 0-5 let,v Anglii jsou nazývané Drop-in.

Poprvé musíte provést registraci, která je zadarmo. Potom už je na vás, jak často do centra chodíte. Výhodou center je, že jsou v Londýně na každém rohu. My máme jedno půl minuty od domu a druhé minutu a půl. A protože máme obě blízko, máme možnost chodit na Drop-in dohromady 4x týdně. Vždy v čase 10-12 dopoledne.
V "našem" (jak tomu říkám já, protože ho máme blíž) najdete hernu vevnitř i hřiště ve vnitřní zahradě. Ve vnitřní herně najdete stůl, kde se maluje, razítkuje, vyrábí, lepí.... (pokaždé se dělá něco jiného), potom tam jsou dvě větší bedny - jedna je plná vody a druhá písku. Tam se děti vždycky vyřádí. Ve vodě mají jednou nádobí, jindy zase plastové puzzle nebo myjí panenky. Potom tam najdete koberec s věcmi pro ty nejmenší - hračky, deky s chrastítkama, dětské sedačky nebo sedací pytle pro maminky. Dále tam je kouzelné a naše oblíbené oddělení plné knížek a mini gaučů nebo dřevěná kuchyňka plná všelijakého nádobí a plastového jídla. A samozřejmě spousta další hraček kolem. Samozřejmostí jsou toalety děstké velikosti, z kterých má radost snad každý prcek.

Po celou dobu jste se svým dítětem vy, občas příjde "učitelka" a začne se nějakému dítěti věnovat. I přesto tam ale musíte celou dobu být. Není to opravdová učitelka, spíše taková vedoucí. Má to tam jednodušše celé nastarosti. V 11 se podává svačina, za kterou se platí nějaké drobné, které ani nestojí za řeč. Většinou toast, ovoce, rozinky, sýr a voda. Ve 12 se potom usedá do kroužku, zpívají se společně písničky a maminky s dětmi se učí základy znakové řeči.

Výhodou je, že vy jste ve společnosti dospělých, takže vám nemůže hrábnout z toho, že celé dny a noci trávíte s malým dítětem, zároveň si procvičíte angličtinu, nebo i jiné jazyky, můžete tu najít i kamarády. Děti se zase naučí půjčovat si vzájemně hračky, hrát si s ostatními a také tam mají kamarády. A hlavně je to neomrzí, jako hračky, které mají doma.

Pražskou velmi dobrou alternativou je Mateřské centrum Letnice v Letňanech. Třikrát týdně tám můžete jít stejně jako tady na Drop-in. Dvakrát týdně mají organizovaný program "Miniškolička". A částka za vstup je, stejně jako tady, také minimální.

Zdroj: Klubletnice.cz


Další možností, kam během zimy tady v Londýně jít, jsou Treetops v Kentish Town (Talacre Community Sports Centre). Pamatujete si takové ty pěnové prolézačky, které bývali jeden čas třeba v McDonaldu? Jestli vám to chybí, věřte mi, že si užijete legraci a i se zapotíte. Do téhle totiž musíte s dětmi i vy. A není to žádná malá prolézačka. Chvílemi se budete bát, že už se nedostanete ven. Cena je přibližně 5 liber a jsou různé časobé bloky. Platíte za jeden časový blok bez ohledu na to v kolik příjdete nebo odejdete.

Zdroj: Better.org.uk
Další místo, kam chodíme v nepříznivém počasí, je knihovna. V naší knihovně je oddělené dětské oddělení i s různými křesly a věcmi na hraní. Pořádá se tam předčítání nebo zpívánky. Vstup je zdarma a myslím, že to tady bude snad v každé knihovně.

Co se týče pražských knihoven, i tam se dají najít nějaká předčítání. Bohužel přibližně jen jednou měsíčně a jen ve vybraných knihovnách. Zde máte odkaz.

V Londýně potom můžete navštívit nějaká muzea a výstavy. Většina z nich jsou zdarma. A to samozřejmě platí i pro Čechy, tam si ale bohužel za vstup něco málo zaplatíte.

V Praze se pro děti velmi často pořádají akce na Toulcově dvoře. Někdy jsou to akce vevnitř, někdy venku. Tak jako tak si to vy i děti užijete. Akce bývají plné přírody, zvířátek a jsou tématické. Takže v období vánoc počítejte s nějakými vánočními výrobky. Více informací najdete na jejich webových stránkách Toulcův dvůr.


Určitě vás napadne spousta dalších míst, kam se dá jít. Tohle jsou ty nejčastější, kam já chodím během dne, abychom netrčeli doma a nenecháte za ně spoustu peněz.
Když máte volný celý den nebo víkend, těch možností je potom nespočet a naplánování programu je jen na vás.

Budu moc ráda, když mi do komentářů napíšete, kam vy se svými ratolestmi chodíte, když vám počasí nepřeje.




Doufám, že jsem vás inspirovala a těším se na vás u dalšího článku,

Týna in UK






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatba s odstupem několika měsíců

Zážitek na celý život. To o své vlastní svatbě řekne asi každý. Ale u nás to byl zážitek na celý život i pro většinu svatebčanů, kteří ten den s námi prožili. Pro někoho by tohle vysněná svatba dost možná nebyla, ale pro mě to rozhodně splněný sen byl. I když byl bez zámku, holubic a kočáru. Je to momentka a já jí naprosto miluju. Děkujeme oběma, za všechnu tu pomoc a energii, kterou jste naší svatbě věnovali.

Česká rafaela po britsku a domácí vanilkový cukr

Mnoho z vás mě prosilo o další recepty na vánoční cukroví, které je možné udělat z britských surovin. Dnes se můžete těšit na domácí rafaela. Jednodušše řečeno jsou to sladké kokosové kuličky, po kterých se jen zapráší. Tyhle kuličky jsem dělala už pár let i doma a vždy byly hned snědené. A tak jsem to zkusila i tady v Anglii a vyšly skvěle, tak proč si je i tady nedopřát!

Do Osvětimi na vlastní pěst

Tento článek píšu asi s ročním zpožděním. I tak jsem si ale říkala, že by někomu mohl pomoct a usnadnit organizaci výletu do Osvětimi. Já jsem se rozhodla dát výlet do Polska jako dárek svému příteli. Upřímně jsem ale netušila, jak složitá organizace to bude. Protože jsem se snažila udělat překvapení, dost se mi to zkomplikovalo.